Przycinamy orzechy włoskie szczepione! Maj i czerwiec to najlepszy czas na przycinanie orzechów włoskich w naszym sadzie. O tej porze nie ma już wycieków soku. Każda uprawa sadownicza, także orzechy włoskie szczepione, wymaga odpowiedniego cięcia, wyprowadzenia przewodnika i uformowania korony. W przypadku orzechów włoskich, praktycznie zawsze (!) zdrowy i silny przewodnik musimy wyprowadzić w sadzie. Zostawianie dużych wyrośniętych sadzonek ze szkółki prawie zawsze spotka się z niepowodzeniem, a sadzonki mocno cięte w polu szybko przegonią duże sadzonki ze szkółki, które nie były przycięte.

Poniżej prezentujemy galerię zdjęciową z cięcia sadzonek pierwszej wiosny po jesiennym sadzeniu. Uwaga – w naszych sadach na Dolnym Śląsku i Lubelszczyźnie przymrozki nie wyrządziły praktycznie żadnych szkód. Prezentowane cięcie odnosi się do orzechów które nie doświadczyły przymrozków.

Nie ma znaczenia czy nasze sadzonki były 2 – letnie czy 1 – jedno roczne. Zawsze tniemy nisko, co gwarantuje dobry przyrost i wyprowadzenia mocnego przewodnika, który utrzyma koronę a w niej kilkadziesiąt kilogramów orzechów. Niezbyt wyrośnięte sadzonki tniemy najwyżej na 30 – 40 cm nad ziemia, na dwa mocne oczka. Jeżeli w okresie cięcia nie ma już groźby przymrozków, od razu zostawiamy wybrany pęd z którego wyprowadzimy przewodnik. W miarę wzrostu przywiązujemy pęd do palika i uważamy, żeby nie został wyłamany. Jego utrata znacznie opóźni wzrost. W niektórych wypadkach możemy wyprowadzić przewodnik z oczka szczytowego, zwłaszcza gdy w czasie cięcia, przyrost z tego oczka jest już duży, a bocznych pędów brak. ZAWSZE ZOSTAWIAMY JEDEN PĘD – TO BĘDZIE NASZ PRZEWODNIK W KOLEJNYCH LATACH. Jeżeli nasze sadzonki były duże i mocno wyrośnięte, możemy pokusić się o przycięcie w przedziale 40 cm – 1m i z tej wysokości wyprowadzić przewodnik. Cel takiego cięcia jest niebagatelny – w pierwszej kolejności najważniejszy jest rozwój systemu korzeniowego,  a nie części nadziemnej. Duży i mocny korzeń, gwarantuje, że nasze orzechy włoskie szczepione będą rosnąć szybko.