Orzechy włoskieadmin2018-06-08T00:12:54+00:00
W naszej ofercie odmian znajdą Państwo szczepione orzechy włoskie – odmiany europejskie oraz nowe odmiany krajowe. Najważniejsze kryterium, którym należy się kierować przy wyborze odmiany to jakość jądra po wyłuskaniu, które powinno mieć barwę jasną lub bardzo jasną. Ciemna barwa jądra dyskwalifikuje orzecha. Odpowiednio dobrana odmiana powinna być odporna na choroby, mieć wystarczająca odporność mrozową i unikać wiosennych przymrozków. Prezentowane przez nas odmiany europejskie te cechy posiadają, chociaż trzeba pamiętać, że o powodzeniu uprawy w znacznym stopniu decyduje także wybór odpowiedniego stanowiska. Z pewnością w naszej ofercie stopniowo będzie przybywać odmian krajowych, a być może kiedyś zupełnie zastąpią one najlepsze odmiany zagraniczne. Najlepsze odmiany na dziś to: Milotai 10, Mars, Lublin – 1, Alsoszentivani 117.
Obecnie najlepsza środkowoeuropejska odmiana, ceniona ze względu na wysoką jakość orzechów łupinie, a przede wszystkim po wyłuskaniu. Zajmuje największą powierzchnię w profesjonalnych sadach towarowych. Pochodzi z Węgier, ale jest rozpowszechniona od Ukrainy do Niemiec. Drzewo mateczne rosło w surowym klimacie na granicy z Ukrainą. Idealnie nadaje się do mechanicznego zbioru i łuskania. Orzechy dają się bardzo łatwo wyłuskać i oczyścić. Barwa jądra bardzo jasna. Odporny na niskie zimowe temperatury, na wiosnę budzi się średnio wcześnie, ale pąki rozwijają się powoli. Wysoki plon, ok. 53% pąków szczytowych oraz 25% pąków bocznych rodzi owoce. Odporny na choroby. Wielkość orzechów duża i bardzo duża, ok. 90% zbioru średnicy 32 – 36 mm. Wydajność łuskania 47 – 52 %. Dojrzewa pod koniec września. Zbiór do 3,5t./ha. Ze względu na niepowtarzalny kształt i wielkość (prawie idealnie okrągłe orzechy i całkowicie gładka skorupa bez bruzd) odmiana ceniona na zachodnich rynkach, zarówno w łupinie jak i po wyłuskaniu.
Uprawiana na szeroką skalę w całej Europie Środkowej, głównie z przeznaczeniem na rynek orzecha w łupinie, jako pierwsze orzechy w nowym sezonie. Dojrzałość zbiorczą osiąga już w połowie września. Wysoka jakość orzechów, ale jądro w przeciętnych latach nieco ciemniejsze niż w przypadku odmiany Milotai 10. Występuje najczęściej jako druga odmiana na plantacji. Bardzo łatwo daje się wyłuskać, odpowiednia do mechanicznego zbioru i łuskania. Typ owocowania wierzchołkowy, bardzo plenny, ok. 45 % pąków szczytowych rodzi owoce. Wielkość orzechów 33 – 36 mm. Wydajność łuskania 48 – 51%. Zbiór do 2,5 – 3,0 t./ha. Orzechy najczęściej sprzedawane na świeżo, zaraz po zbiorze.
Odmiana czeska. Wysoka jakość orzechów, zarówno w łupinie, jak też łuskanych. W pierwszych latach rośnie szybko i silnie, wydając grube pędy i zdrowe liście. Później wzrost słabnie. Rozpowszechniona w Czechach i wschodnich Niemczech, głownie ze względu na wysokiej jakości, jasne jądro oraz zdrowotność drzew. Wielkość orzechów 33 – 37 mm. Wydajność łuskania ok. 50 %. Dojrzewa pod koniec września.
Nowa polska odmiana, pochodzi z najzimniejszej części woj. Lubelskiego. Drzewo mateczne w wieku ok. 20 lat, owocuje corocznie. Plon w wysokości ok. 100 kg. orzechów w łupinie (47 kg. orzechów wyłuskanych). Barwa jądra bardzo jasna, wręcz biała, orzechy nie ciemnieją z upływem czasu. Zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych orzechów, gładkie i przyjemne, ze słodkim posmakiem co zawdzięczają wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 6. Jądro daje się bardzo łatwo wyłuskać z cienkiej łupiny, praktycznie same połówki, do mechanicznego zbioru i łuskania. Dużą zaletą odmiany jest fakt odporności na niskie zimowe temperatury (surowy klimat w miejscu gdzie rośnie drzewo mateczne) oraz coroczne owocowanie. Podobnie jak w przypadku Tarnów-1, konieczne są dalsze obserwacje, jednak już teraz wiadomo, że może to być najważniejsza polska odmiana do chłodniejszych regionów kraju, gdyż orzechy po wyłuskaniu nie ciemnieją i pozostają praktycznie białe. Kształtem zbliżony do starej francuskiej odmiany Franquette.
Nowa odmiana, powstała w wyniku krzyżowania Milotaia 10. Na wiosnę budzi się znacznie później niż odmiana mateczna, dzięki czemu unika wiosennych przymrozków, ale też później dojrzewa jesienią. Wykazuje lateralny typ owocowania, aż 55 – 60 % bocznych pędów rodzi owoce. Korona zwarta, rośnie pionowo, liście drobne. Obiecująca odmiana, wymaga dalszego przetestowania w konkretnych lokalizacjach. Wielkość orzechów 32 – 34 mm., wysoka jakość. Wydajność łuskania 42 – 45 %. Dojrzewa w połowie października. Zbiór ok. 3,5 – 4,0t./ha. Do mechanicznego zbioru i łuskania. Tolerancyjna na antraknozę, ale średnio wrażliwa na bakteryjną zgorzel – wymaga ochrony i oprysków.
Nowa odmiana, powstała w wyniku krzyżowania Milotaia 10. Na wiosnę budzi się znacznie później niż odmiana mateczna, dzięki czemu unika wiosennych przymrozków, ale też później dojrzewa jesienią. Wykazuje lateralny typ owocowania, aż 55 – 60 % bocznych pędów rodzi owoce. Korona zwarta, rośnie pionowo, liście drobne. Obiecująca odmiana, wymaga dalszego przetestowania w konkretnych lokalizacjach. Wielkość orzechów 32 – 34 mm., wysoka jakość. Wydajność łuskania 42 – 45 %. Dojrzewa w połowie października. Zbiór ok. 3,5 – 4,0t./ha. Do mechanicznego zbioru i łuskania. Tolerancyjna na antraknozę, ale średnio wrażliwa na bakteryjną zgorzel – wymaga ochrony i oprysków.
Odmiana pochodzi prawdopodobnie z okolic Odessy, ale rozpowszechniona została dopiero po przewiezieniu do Kanady. Polecana do chłodnego i wilgotnego klimatu. Samopylna, orzechy lekko spiczaste. Jakość po wyłuskaniu ustępuje najlepszym odmianom.
Nowa polska odmiana odnaleziona pod Tarnowem. Drzewo mateczne w wieku ok. 35 lat, owocuje corocznie i niezawodnie, wydając ok. 100 kg orzechów w cienkiej łupinie (46 kg łuskanych) Orzechy dają się bardzo łatwo łuskać i oddzielić od łupiny, do mechanicznego zbioru i łuskania. Bardzo dużo całych połówek po łuskaniu. Barwa jądra bardzo jasna. Kształt orzechów prawie idealnie okrągły. Drzewo mateczne zdrowe, odporne na niskie zimowe temperatury oraz przymrozki wiosenne. Odmiana wymaga jeszcze obserwacji i dalszej oceny, można jednak z dużym prawdopodobieństwem ocenić, że będzie się nadawać na duże plantacje oraz do mechanicznego zbioru i łuskania. Jedna z najbardziej perspektywicznych odmian, może być uzupełnieniem a nawet konkurencją dla takich odmian jak Milotai 10, w stosunku do której wykazuje znaczne podobieństwo.